اصول انبار کردن فرش ماشینی یا دستباف

دسته بندی: مقالات
تعداد نظرات : 0

چگونه فرش را انبار کنیم؟ اصول انبار کردن فرش چیست؟ چگونه فرش ها را بدون آسیب دیدن انبار کنیم؟ راهکارهای انبار کردن فرش کدامند؟ در این مقاله قصد داریم به تمامی سوالات در خصوص انبار کردن فرش و نکات مهمی را در مورد خصوص محیط برای انبارداری فرش ماشینی و دستباف و موکت توضیح دهیم.

اصول انبار کردن فرش به روش های مختلف

در این مقاله ما قصد داریم “اصول انبار کردن فرش” یا همان “نگهداری طولانی مدت فرش ماشینی” و همچنین “اصول انبارداری فرش دستبافت” را شرح دهیم تا در روزهایی که مجبور به انبار کردن فرش های خود می شوید نگران آسیب دیدن فرش خود نباشد.

فرش،فقط یک کالا نیست. فرش هویتی ارزشمند است. ارزش مادی و معنوی فرش غیر قابل انکار است. اما جایگاه و ارزش فرش برای همه ی مردم جهان اینچنینن به خصوص و والا است؟ ما ایرانیان برآمده از فرهنگ مرتبط با فرش خود، علاوه بر ارزش مادی و معنوی، احساس و احترام ویژه ای به فرش داریم. فرش برای ایرانیان بخشی از خانه است. فرش برای ما نه فقط خانه، بلکه خانه و خانواده است. آن هم نه یک عضو نورسیده و کم سال، فرش بزرگتر از بزرگان خانه است. گویی قبل از به وجود آمدن خانه و خانواده “فرش” بخشی از آن بوده است برای همین همیشه لکه بری فرش، نگهداری اصولی از فرش، نگهداری ریشه ی فرش و هر روشی که آسیب به فرش را متوقف کند و باعث طول عمر بالای آن شود، جز دغدغه های ما است.

 

اصول انبار کردن فرش ماشینی یا دستباف

چرا فرش را انبار کنیم؟

در برخی از موارد ما خواسته یا ناخواسته ،معمولا بیش از یک ماه، فرش های خود را در انباری، کمد یا حتی گوشه ای از منزل مجبور به انبار کردن یا نگهداری طولانی مدت فرش می شویم. ممکن است برای سفری طولانی یا حتی مهاجرت مدتی خانه را ترک کنیم، یا به صورت فصلی فرش ها را تعویض کنیم یا به علت تعمیرات یا حتی نقل مکان مجبور به انبار کردن فرش ها باشیم.  اما چگونه باید فرش را انبار کرد تا آسیبی به آن نرسد و سالم بماند؟

در ادامه ما بهترین و اصولی ترین روش های انبار کردن فرش یا همان نگهداری طولانی مدت از فرش را برای شما شرح خواهیم داد.

بهترین روش برای حمل فرش چیست؟ و چگونه فرش را تا بزنیم؟ با مطالعه ی مقاله ی ” اصول تا زدن فرش” فرش های خود را بدون آسیب حمل کنید.

مراحل انبار کردن فرش

انبار کردن فرش از سه مرحله تشکیل می شود که عبارت اند از:

  • آماده کردن فرش برای انبار (لول کردن یا تا زدن فرش).
  • آماده کردن انبار و یا محیطی که قصد داریم فرش را نگهداری کنیم.
  • کنترل سلامت و هوادهی فضا برای جلوگیری از آسیب های احتمالی فرش
انبارداری انواع فرش

اولین مرحله انبار کردن فرش: تا زدن و لول کردن فرش

تا زدن و لول کردن فرش متداول ترین روش ها برای انبار کردن و نگهداری فرش هستند. اگرچه نگهداری از فرش به صورت پهن شده در محیطی مناسب و بدون رطوبت و با تهویه ی مطبوع کم خطرترین روش برای نگهداری فرش است، اما با توجه به ابعاد و گستردگی فرش، چندان کار منطقی و راحتی نیست. از این رو پیشنهاد ما، تا زدن و لول کردن فرش است. تا زدن فرش برای انبار کردن کوتاه مدت (کمتر از 30 روز) و یا حمل فرش روش بسیار خوبی است اما اگر مدت زمان انبار کردن شما طولانی است تا زدن فرش ممکن است باعث شکستگی فرش شما است و “لول کردن” منطقی ترین روش برای نگهداری از فرش در انبار است.

مراحل لول کردن فرش

  1. از تمیز بودن فرش های خود مطمئن شوید. در صورت نیاز فرش را لکه گیری کنید.

بهترین ترفندها و تکنیک های لکه بری را در مقاله ی “ لکه بری فرش” بخوانید.

  1. فرش را جاروبرقی بکشید تا هیچ گرد و خاکی روی فرش باقی نماند.
  2. ریشه های فرش را مرتب کنید تا کمترین آسیب را ببینند.

با مطالعه ی مقاله ی ” نگهداری ریشه فرش ” راحت ترین ترفندهای مرتب کردن ریشه ی فرش را یاد بگیرید.

  1. جهت خاب فرش را پیدا کنید. برای پیدا کردن خاب فرش کافیست روی فرش دست بکشید، جهتی که دست شما راحت و با اصطکاک کمتری حرکت می کند، جهت خاب فرش شما است.
  2. در خلاف جهت خاب، بدون شکستن فرش یا آوردن فشار زیاد به فرش شروع به لول کردن فرش کنید.

می توانید با استفاده از یک لوله ی پلاستیکی یا مقوایی با قطر 6 الی 12 سانت برای بخش وسط لول فرش خود از نشکستن فرش و آسیب ندیدن ریشه مطمئن شوید.

  1. توجه کنید که بهتر است فرش را به صورت یکدست لول کنید. اگر ابعاد فرش بزرگ است از چند نفر برای لول کردن فرش کمک بگیرید.
  2. پس از اتمام فرایند لول کردن فرش، برای ثابت نگهداشتن لول فرش و جلوگیری از باز نشدن آن به کمک تکه ای پارچه از چند جهت آن را ببندید. توجه کنید که گره ی بسیار محکم باعث شکستن فرش شما می شود.

اگر فرش، گلیم یا گبه ی شما دستبافت است برای جلوگیری از بیدزدگی فرش باید قبل از لول کردن فرش از تنباکو، قرص نفتالین و … برای جلوگیری از حمله ی بیدها به فرش استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر در این باره می توانید مقاله ی “بید فرش،تشخیص و راهکار مقابله با بیدزدگی” را مطالعه کنید.

  1. در آخرین مرحله ی لول کردن، فرش لول شده را با یک پارچه کاور کنید و به صورت کامل بپوشانید تا امکان ورود هرگونه حشره، گرد و خاک و بید به فرش گرفته شود.

آیا می توانیم فرش را با کاور پلاستیکی بپوشانیم؟ خیر، کاور پلاستیکی جلوی جریان هوا را گرفته و سبب کپک زدن و آسیب دیدن فرش شما می شود. بهترین کاورهای فرش، کاورهای پارچه ای هستند.

 

انبارداری پادری های رنگارنگ

دومین مرحله انبار کردن فرش: آماده سازی انباری

آماده سازی محیط برای انبار کردن فرش یکی از مهم ترین مراحل است. آمده نبودن محیط می تواند سبب آسیب دیدن یا نابود شدن فرش شما شود. پس مراحل آماده سازی محیط را به صورت کامل انجام دهید تا خیالتان از سلامت فرش های انبار شده راحت باشد.

  1. انبار، کمد یا محیطی را که قصد دارید فرش را در آن نگهداری کنید به خوبی بررسی کنید تا رطوبت، قارچ یا کپک نداشته باشد.
  2. توجه کنید محیط انبار گچی یا آهکی نباشد.
  3. از نبود هرگونه حشره، کرم، مورچه، سوسک، ساس و … در محیط اطمینان حاصل کنید.
  4. ترجیحاً فرش را در محیطی انبار کنید که مقداری نور ورودی داشته باشد. محیط های مطلقاً تاریک محیطی مناسب برای رشد آفت های فرش چون بید است.
  5. تهویه ی هوا و گردش هوا، الزامی ترین موردی است که فضای انبار باید داشته باشد.
  6. محلی که قصد دارید فرش لول شده را قرار دهید از سقف، دیوار و کف کمی فاصله داشته باشد.
  7. فرش لول شده را به صورت افقی قرار دهید تا فشار کمتری به فرش شما وارد شود.
  8. سطح زیر فرش را به شکلی تعبیه کنید که فرش بدون شکستگی و شیب روی کف قرار بگیرد.
  9. به روی لول فرش ابداً چیزی قرار ندهید که سنگینی وزن آن باعث شکستگی و له شدگی فرش شود.
  10. از قرار دادن فرش ها در یک محیطی که می تواند باعث ایجاد رطوبت، کپک زدگی یا تولیدمثل حشرات باشد، خودداری کنید.

مواد خوراکی چون حبوبات، برنج، غلات ، آبلیمو، آبغوره، ترشیجات و … را بهتر است در یک محیط با فرش انبار نکنید.

انبار کردن فرش های ماشینی و لول کردن فرش

سومین مرحله انبار کردن فرش: کنترل سلامت فرش و هوادهی

اصولی لول کردن فرش و قرار دادن آن در محیطی امن و مناسب بسیار حائز اهمیت است اما با این وجود همیشه احتمالاتی دور از ذهن و یا جزئیاتی هستند که از نظر ما مخفی می مانند. برای جلوگیری از هرگونه آسیب احتمالی بهتر است به صورت منظم هر چند ماه یکبار، فرش ها را از انبار خارج کنیم و ضمن کنترل سلامت آنها چند روزی به آنها فرصت هواخوری بدهیم.

اگر به هر دلیلی امکان هوادهی فرش خود را ندارید:

1.هر چندماه یکبار محیط را کنترل کنید.

  1. کاور پارچه ای فرش را تعویض کرده یا بشورید.

امید اینکه فرش حیاتتان همیشه سبز و جاودان و به دور از آسیب روزگار باشد.

نظرات شما

    02141173

    نیاز به مشاوره دارید؟